Fábiánné világa

 2008.07.01. 13:53

Legsikeresebb olimpiai sportágunk a kajak-kenu.
Elvitathatatlan érdemeket, számtalan érmet, dicsőséget szereztek nekünk.
Ezért szemléltem megrökönyödéssel az utóbbi hónapok történéseit.

Adott egy szakmailag klasszis edző, adottak az éremhalmozó tanítványok, adott a hely és az idő. Egyedül a légkör nem adott. 20 év aktív sportolói és sportvezető múlttal a hátam mögött tudom, mekkora ellentéteknek kell a háttérben feszülni ahhoz, hogy sokszoros bajnok versenyzők elhagyjanak egy sikeredzőt. Aki "felnevelte" sikeressé tette őket.
Fábiánné Rozsnyói Katalint mégis elhagyták lányai. Mind egy szálig.

Kati néni mégsem magában keresi a hibát, hanem összeesküvés elméletet gyárt. Mert ő előre tudta mi fog történni, (mint egy látó asszony), így az olimpiai ruhapróbára sem ment el. Hiszek neki. Látható volt, hogy baj lesz. Mikor Janics megelégelte a dolgot, lelépett. Aztán Kati néni hiába gyakorolt kegyet, és fogadta volna vissza inkább Janicsot, mint elveszítse Kovács Katit, Natasának esze ágában sem volt visszamenni az egyesületbe. Így Kati nénit elöntötte a dac, és a sértett hiúság. Megtiltotta Kovácsnak, hogy egy hajóba üljön Janiccsal, hiába voltak a legütőképesebb páros. Kati viszont érthetően olimpiai bajnok akar lenni, és ennek elérésében Natasa lehet leginkább társa. Ezért vette a lapátját ő is...Nem nehéz elképzelni a kialakult hangulatot, amiben a megmaradt versenyzőknek léteznie kellett volna úgy, hogy eredményes legyen a felkészülés. Na ezt nem vállalta be se Szabó Gabriella, se Kozák Danuta, mert olimpiai utazók, és érem esélyesek akartak lenni Pekingben Kovács és Janics mellett a négyes hajóban.
Erre készültek, ez egy sportoló álma, amit nem áldoz fel egy edző sértettsége, hiúsága oltárán.

Itt pedig adja magát a kérdés: meddig mehet el egy edző önös érdekei érvényesítésében?

Mert értem én, hogy sérül a tekintély, ha a tiltás ellenére a lányok mégis összeülnek. De.
Nem a legütőképesebb párosnak, négyesnek KELL az országot képviselnie egy világversenyen?
Mert szerintem ez egy olimpiai felkészülés elsődleges célja. Kár, hogy Fábiánné másképpen látja ezt. A lányok a szegedi válogatón is bizonyítottak, Schmidt Pál MOB elnök (kinek legalább annyi színű köpenye van mint az olimpiai karikáknak...) pedig felajánlotta Kati néninek a pekingi utazást grátisz. Ha már edzőként nem lehet ott, akkor utazzon a küldöttséggel.

Szerintem pedig nem EZ, vagyis Fábiánné pekingi ottléte, vagy nemléte az elsődleges kérdés. Hanem az, hogy szegényebbek leszünk-e egy valódi sikeredzővel, mert belefullad sértettségébe és hiúságába? Vagy képes lesz felülemelkedni saját korlátain, és nevel nekünk egy újabb éremhalmozó generációt?

Én ez utóbbit remélem. Szívből, Kati néni!

Címkék: janics natasa kovács kati fábiánné rozsnyói katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://barrera.blog.hu/api/trackback/id/tr75547973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása