Ilyen nincs és mégis van.

Perbe fogták a TV Macit, Mekk Eleket, Mazsolát, de még a Vizipókot is. Illetve az őket egykor gyártó és gyártató MTV-t és Pannónia filmet. A felperes Magyar Animációs Filmalkotók Egyesülete arra kíváncsi, hogy ki rendelkezik a kapcsolódó termékek forgalmazási (merchardising) jogaival.

Ez nem mese, hanem a valóság. Szegény bábok felneveltek több generációt esténként, most pedig egyszerű termékek lettek, "akiknek" forgalmazási jogaiért megy a harc. Az animációsok találtak egy 2005-ös adatvédelmi állásfoglalást, ami kimondja, hogy az MTV közfeladatot ellátó szervnek minősül. Mint ilyen csak ne pénzezzen a bábok képeivel díszített bögrékkel, kazettákkal, dvdkkel. Azt majd megteszi helyettük a derék szervezet, lefölözve a kereskedelmi hasznot.

Hogyne, világos. A köztv csak vetítsen közszolgálati alapon, a saját gyártású műsorai után képződött bevételt meg elteszi valami egyesülés. Egyáltalán milyen alapon formál igényt ezekre a jogokra egy szakmai szervezet? Nincs elég saját kútfőből készített eladható termék gyerekek? Lehet nem az új Vukhoz hasonló szart kéne gyártani, és akkor-talán- nem lennétek rászorulva erre a filléres, méltatlan pereskedésre.  Arról nem beszélve, hogy a mai gyerekek inkább kíváncsiak Scooby Doo-ra mint Mekk mester kalandjaira. Vizipókot, Mazsolát jóformán nem is ismerik, ezeket a dvd-ket mi szülők vesszük meg nekik merő nosztalgiából. Mert ezek a mi gyermekkorunk emblematikus figurái voltak, és nem a gyerekeinké.

Nekik újakat kellene gyártani, nézhető, kedvelhető figurákat kedves animátorok! Amit aztán majd megveszünk kiadvány formájában is, és képződik a zsebetekbe elég bevétel belőle. Addig viszont előbb dolgozni kéne kedves elvtársak, nem pedig tátott szájjal várni, hogy valaki nyálat köpjön bele, amit csak le kell nyelni!

Címkék: tv maci hülye magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://barrera.blog.hu/api/trackback/id/tr34547711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása