Te vagy a felelős!

 2008.05.13. 19:09

Utálom a demagógiát.

Mostanában minden a zéró tolarenciától és a új kresz büntetési tételeitől hangos. Nyafognak-fanyalognak a bloggerek, cikkez a sajtó, olvashattuk az első 3 kilós csekket gyűjtő BMW-t, a száguldozó rendőrkapitányt, bla bla...Sok dologgal egyet is értek...Miért végezzük el a rendőrök dolgát mi állampolgárok? Miért KELL terhelő vallomást tenni mondjuk egy közeli hozzátartozóra egy szabálysértési ügyben, holott pl gyilkosság esetén nem vagyunk kötelesek. Kasza az egész, sarc, és nem a közlekedés morál javítása a cél. Csendben jegyzem meg, hogy volt itt lokálisan megelőző kampány anno...Bizony, hivatásos autóbuzik talán emlékeznek, hogy Miskolc város önkormányzata valódi balesetben totálkárosra tört roncsokkal demonstrálta egy-egy esztelen gyorshajtás eredményét.

Láss csodát, hatott. Ez igen, elgondolkodásra késztette a potenciális jelölteket, nem is kicsit. Látszott a statisztikán, siker történetről cikkezett a sajtó...Aztán elmúlt ez is. A pajtákból kikandikáló önkormányzati trafiknak nem ez a célja...

Gyorshajtók eddig is voltak, és eztán is lesznek. Köztük én is, bevallottan. De mégis úgy vélem, van köztünk pár apró különbség. Ma megtalált egy "jóakaró", hogy vége a jó világnak, a száguldozásnak, hi-hi-hi, ha-ha-ha...Mert mindenki,aki a kocsisporttal foglalkozik (mint én is) az potenciális gyilkos.

Megsértődtem, és üzletet ajánlottam. Menjünk egy karikát a Bükkben, és ha leértünk, elemezzük a történteket. Némi húzodozás után ráállt a dologra, és elindultunk Lillafüred-Hollóstető-B.Szentkereszt-B.Szentlászló útvonalon, nem lassan. Én előre mondtam, mit fogunk csinálni, mikor húzunk kézit, mikor-mennyit, merre fogunk sodródni stb stb...

Érdekes volt. Emberem az első néhány kanyar után már vigyorogni is képes volt. Mikor leértünk, már arról beszélt, ezt télen hóban is szeretné.

-Féltél?

-Nem! Sőt...

-Érezted úgy, hogy nem vagy biztonságban?

-Nem!

-Pedig gyorsan mentünk, keresztben is csúsztunk....

-De...csak ott, ahol beláttad az utat, és mindig előre mondtad, mi fog történni.

-Akkor áruld el, mitől vagyunk mi potenciális gyilkosok?

-Túloztam, belátom. De azért ez veszélyes is lehet.

-Tudod mi a veszélyes? Nagyapa a Suzukival 79 évesen az autópályán, amint oktatófilmet játszik a belső sávban nevelve a huligánokat, az veszélyes. Meg anyuci vasárnap 3 bekötetlen csemetével a családi kombiban, a kapatos apuci mellett 0 rutinnal, az is veszélyes. A Kistáska, aki a mi videóinkon nőtt fel, belső felvételekről "tanult vezetni" a tv előtt ülve, most meg a szarrá reszelt 60 LE-s Ibizával játszik ótóversenyzőset, várva a kamaszkori első onanizáció reprodukációs emlékét kocsiban ülve, na az is veszélyes....

 

Mi a tanulság? Semmi. Ez nem egy észosztó, általános érvényű valami. Hanem az én véleményem arról, hogy mi, sebesség és adrenalin függők sem vagyunk egyformák. Lehet vitázni pro és kontra arról, ki veszélyesebb. A felsoroltak, vagy én és a hozzám hasonló teljesítményhez és extrém körülményekhez szokott sofőrök.

Nem ez számít. Mindenki a tőle telhető legnagyobb odafigyeléssel igyekezzen közlekedni. Mert mindannyiunkat hazavárnak, és a pajtákban, 30-as táblák árnyékában figyelő trafi szemek nem tesznek különbséget sofőr és mazsola között.

Ámen.

 

Címkék: közlekedés autó te vagy a felelős

A bejegyzés trackback címe:

https://barrera.blog.hu/api/trackback/id/tr99466866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása